Κοινοτικό Συμβούλιο Ψευδά » Μάθετε το χωριό μας » Eκκλησίες
Αρχική » Μάθετε το χωριό μας » Eκκλησίες

Eκκλησίες


Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, προστάτη άγιου του χωριού, κτίστηκε ακριβώς πριν από 109 χρόνια. Ιερέας τότε ήταν ο Μιχαήλ Παπαφιλίππου. Ο ναός είναι κτισμένος από πέτρα, είναι μονόκλιτος κι έχει μήκος 22 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα.

Στο χώρο όπου βρίσκεται η σημερινή εκκλησία βρισκόταν άλλη πιο μικρή του 17 αιώνα μ.Χ. Από αυτήν βρέθηκαν και υπάρχουν σήμερα ένα ιερό ευαγγέλιο του 1637 μ.Χ. κι ένα του 1763 μ.Χ. Επίσης, βρέθηκε η παλαιά εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που χρονολογείται του 16-17ου αιώνα μ.Χ. και άλλες πιο μικρές εικόνες του 17ου-18ου αιώνα μ.Χ.

Κτήτορες αυτού του ναού ήταν ο Γρηγόρης και η Αλισαβού, αντρόγυνο το οποίο δεν είχε παιδιά και έτσι με διαθήκη άφησαν την περιουσία του πάνω στην εκκλησία. Το όνομα τους βρίσκεται πάνω σε διάφορα αντικείμενα του ναού, όπως σε ένα Άγιο Ποτήριο του 1855, σ’ ένα θυμιατό και σ’ ένα σταυρό.

Μεγάλη εντύπωση κάνει στους επισκέπτες του ναού το καμπαναριό, που είναι κατασκευασμένο από πέτρα σκαλιστή. Έχει κτιστεί από κάποιον εργολάβο που ονομαζόταν Τυρίμος και τον Ξενοφώντα, ο οποίος ήταν κάτοικος της κοινότητας.

Στα 109 αυτά χρόνια υπηρέτησαν οι πιο κάτω ιερείς:

  1. Παπαμιχαήλ Παπαφιλίππου
  2. Παπακωνσταντίνος Παπαμιχαήλ
  3. Παπακωνσταντίνος Γεωργίου (σημερινός ιερέας)

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και προσκυνητές από τις γύρω περιοχές, λαϊκοί και κληρικοί έρχονται να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη και αγάπη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.