Κοινοτικό Συμβούλιο Ψευδά » Μάθετε το χωριό μας » Δυσκολίες που αντιμετώπιζαν
Αρχική » Μάθετε το χωριό μας » Δυσκολίες που αντιμετώπιζαν

Δυσκολίες που αντιμετώπιζαν


Οι κάτοικοι του χωριού παρά τις ευχάριστες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν αντιμετώπιζαν και αρκετές δυσκολίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το μεταφορικό μέσο. Οι κάτοικοι δεν είχαν αυτοκίνητο και έτσι κινούνταν μόνο με γαϊδούρια. Ήταν πολύ κουραστικό για κείνους να πάνε στην πόλη για τις διάφορες δουλειές που είχαν.

Τα παιδιά, όταν αποφοιτούσαν από το δημοτικό, δε συνέχιζαν τη φοίτηση τους στο γυμνάσιο, γιατί δεν είχαν μεταφορικό μέσο. Αν κάποιος αποφάσιζε να στείλει το παιδί του να «σπουδάσει» στο γυμνάσιο, έπρεπε να του βρει σπίτι να νοικιάσει και μια καλή οικογένεια για να το φροντίσει. Κι αυτά, στην ηλικία των μόλις δώδεκα χρόνων. Γι αυτό πολλοί από τους κατοίκους του χωριού, παρά τη θέληση τους για τα γράμματα, εγκατέλειπαν το σχολείο και ασχολούνταν με γεωργικές ή άλλες εργασίες, για να βγάλουν τα προς το ζην.

Το πρώτο αυτοκίνητο έφθασε στο χωριό μόλις το 1948 κι η ζωή άρχισε να γίνεται ευκολότερη.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα ήταν ο ηλεκτρισμός. Δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, γι΄ αυτό οι άνθρωποι τα βράδια, κάτω από το φως της λάμπας του πετρελαίου, συνέχιζαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές διάβαζαν και οι κοπέλες κεντούσαν. Φυσικά χωρίς ηλεκτρισμό δεν υπήρχαν ψυγεία κι όλες οι άλλες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολη ήταν η καθημερινότητα τους.

Ξέρετε ότι:

  1. Το πρώτο αυτοκίνητο που έφτασε στο χωριό ήταν το 1948. Ήταν ένα κόκκινο δεκαθέσιο και το έφερε στο χωριό ο κ. Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου.
  2. Το ηλεκτρικό ρεύμα φώτισε τον Ψευδά τον Νοέμβριο του 1965 και μαζί με αυτό ήρθε και η πρώτη τηλεόραση στο καφενείο του χωριού.
  3. Στο καφενείο του χωριού μαζεύονταν κάθε Παρασκευή βράδυ άντρες και γυναίκες για να παρακολουθήσουν «πάλη» στην τηλεόραση. Τα βράδια της Τετάρτης οι άντρες μπορούσαν να παρακολουθήσουν το γνωστό ανατολίτικο χορό, το χορό της κοιλιάς.
  4. Το ραδιόφωνο ήχησε γύρω στο 1950, πριν τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-’59.
  5. Το τηλέφωνο κτύπησε για πρώτη φορά στον Ψευδά το 1982.
  6. Στους γάμους οι καλεσμένοι δεν έδιναν χρήματα για δώρο αλλά διάφορα προϊόντα που παρήγαγαν, όπως λάδι, σιτάρι κ.α.
  7. Το καλύτερο γλυκό που έφτιαχναν οι γυναίκες του χωριού ήταν του μοσφίλου.

Το Δημοτικό Σχολείο Ψευδά ιδρύθηκε γύρω στο 1920. Πριν από αυτή τη χρονολογία οι μαθητές έκαναν μάθημα στο χώρο που στεγάζεται σήμερα η Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Αργότερα κτίστηκε η πρώτη αίθουσα του σημερινού σχολείου, αυτή που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας τις σκάλες, στη νότια πτέρυγα του σχολείου. Στο σχολείο, τότε, δούλευε ένας μόνο δάσκαλος, ο οποίος, επειδή δεν υπήρχαν μεταφορικά μέσα, έμενε στο χωριό μαζί με την οικογένεια του, σε σπίτι που του παραχωρούσε το χωριό (στο παλιό σχολείο). Γύρω στο 1935 φοιτούσαν στο σχολείο 37 μαθητές, όλοι σε μία αίθουσα.

Όποτε κτυπούσε η καμπάνα, τα παιδιά έρχονταν στο σχολείο κι έκαναν τα μαθήματα τους, όπως ορθογραφία, ανάγνωση, γραφή και θρησκευτικά. Οι μεγαλύτερες τάξεις σχόλναγαν 30 λεπτά πιο ύστερα από τις μικρότερες τάξεις. Πήγαιναν στο σπίτι τους, έτρωγαν το φαγητό τους και επέστρεφαν στο σχολείο το απόγευμα.

Σήμερα, το σχολείο μας απασχολεί 11 εκπαιδευτικούς και 115 μαθητές. Το σχολείο έχει έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Οικοκυρικών, μία Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, μία της Ειδικής Εκπαίδευσης, μία μικρή αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα μικρό ιατρείο, βεστιάριο, κυλικείο, δύο αποθήκες και πλούσιο οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Διαθέτει επίσης γραφείο για τη διευθύντρια του σχολείου και γραφείο για τους δασκάλους. Η αυλή διαθέτει ένα γήπεδο καλαθόσφαιρας, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μπόλικο χώρο για παιχνίδι. Το σχολείο λειτουργεί προαιρετικά ως ολοήμερο σχολείο από τη σχολική χρονιά 2005-2006.