Κοινοτικό Συμβούλιο Ψευδά » Μάθετε το χωριό μας » Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ψευδά
Αρχική » Μάθετε το χωριό μας » Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ψευδά

Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ψευδά


Η κοινοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού μας. Ιδρύθηκε το 1997 από το δάσκαλο του χωριού, κύριο Παναγιώτη Στυλιανού.

Παλαιότερα στο χωριό μας ερχόταν η περιοδεύουσα βιβλιοθήκη - κινητή μονάδα - κάθε δεκαπέντε μέρες και μικροί μεγάλοι δανείζονταν βιβλία.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η σημερινή βιβλιοθήκη λειτουργούσε αρχικά σαν Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Όταν χτίστηκε το σημερινό σχολείο, (μια αίθουσα τότε), χρησιμοποιούταν για σπίτι που έμενε ο κάθε δάσκαλος που ερχόταν στο χωριό με την οικογένεια του κι αργότερα λειτούργησε σαν ένα μικρό νηπιαγωγείο για τα λίγα νήπια της κοινότητας.

Σήμερα το κτίριο της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης είναι πολύ όμορφο. Τα χρώματα στους τοίχους είναι χαρούμενα. Έχει 2 αίθουσες δανειστικές και μία με εγκυκλοπαίδειες, μη δανειστική, που μπορεί κανείς να καθίσει και να βρει πληροφορίες.

Στην αρχή λειτούργησε με πολύ λίγα βιβλία στα ράφια της και λίγα αλλά ενεργά μέλη, 30 έως 50. Σήμερα διαθέτει ήδη 3300 βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά, βιβλία με χιούμορ, αγγλικά, θρησκευτικά και επιστημονικά. Έχει πολλά μέλη από τον Ψευδά αλλά κι από γειτονικά χωριά. Λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα. Υπεύθυνη για τη βιβλιοθήκη είναι η κ. Λένια Ιταλού.

Το μόνο κόστος για τα μέλη είναι η ετήσια συνδρομή των 5 λιρών. Τα οφέλη είναι πολλά. Κάθε χρόνο η βιβλιοθήκη βραβεύει παιδιά και μεγάλους που διαβάζουν τα περισσότερα βιβλία. Μετά από έρευνα που έγινε παγκύπρια το 1999, η βιβλιοθήκη μας πήρε την πρώτη θέση, επειδή ο δανεισμός βιβλίων που γινόταν από τη βιβλιοθήκη μας αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ήταν ο πιο μεγάλος.

Το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου δώρισε στη βιβλιοθήκη μερικά βιβλία. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στέλνουν κάθε χρόνο ελάχιστα χρήματα ή βιβλία.